pondelok 7. septembra 2015

Usadil sa vám v práčke zápach či dokonca pleseň? Takto s nimi zatočíte!

Keď vyberáme vypratú bielizeň z práčky, zvyčajne je všetko čisté a nasiaknuté vôňou z aviváže. Ak si však nedáme pozor, po čase sa môže do nášho účinného domáceho pomocníka nasťahovať nepríjemný zápach stuchliny či dokonca vlhké mapy v podobe plesne. Stalo sa niečo podobné aj vám a neviete si s tým rady? Prinášam vám niekoľko rád a tipov, ako sa tohto problému rýchlo a efektívne zbaviť a ako by mala vyzerať správna údržba každej automatickej práčky. 

Čistenie práčky: domáce alebo overené špeciálne prípravky?
Najproblematickejšie je čistenie bubna práčky, kam nemáte z vonkajšej strany prístup. K jeho očisteniu od usadenín alebo vodného kameňa treba používať špeciálne prípravky. Niektorý ľudia využívajú aj domáce suroviny a zmäkčovače, ktoré nielenže skrátia životnosť práčky, ale ničia aj vaše prádlo. 

Na trhu existuje špeciálny čistiaci prostriedok, ktorého cena 3,42€ za balenie. Nie je to najlacnejšia voľba, ale určite tá najlepšia. Perfektne odstráni usadeniny vodného kameňa v bubne práčky aj v odpadovom systéme. Súčasne odstráni usadeniny z plnidiel pracích práškov (tieto plnidlá používajú všetci výrobcovia pracích práškov bežne dostupných v maloobchode). Odporúča sa používať, každé tri mesiace, ale v prípade, že používate správne pracie prostriedky a aviváže, a zároveň sa staráte o práču, úplne postačuje čistiť práčku spomínaním prostriedkom aj raz za každých 4-5 mesiacov. 


Rovnako existuje aj špeciálny Prostriedok na ošetrenie gumových častí práčky, ktorý stojí 4,28€. Prostriedok dokonalo ošetrí gumové častí práčok. Gumu zvláčňuje, oživuje jej pôvodný vzhľad. Zaisťuje ochranu pred starnutím a príjemne a sviežo vonia.


             martinus.sk

Pri čistený práčky nezabudnite na filter, ktorý nájdete spravidla na čelnej strane vašej práčky pod krycím viečkom. Vyskrutkujte ho a starostlivo vyčistíte od nití, vlasov a žmolkov bielizne, potom ho prepláchnite pod tečúcou horúcou vodou. Postup popisuje každý manuál k práčke, opakujte ho zhruba každé tri mesiace, alebo keď máte pocit, že mohlo dôjsť k jeho zaneseniu.

Čistite pravidelne dávkovač
Aspoň raz mesačne sa pozrite do zásuvky alebo dávkovača na prášok. Usadené nečistoty a vodný kameň odtiaľto dostaňte hubkou či starou zubnou kefkou s čistiacim prípravkom. Rovnako postupujte aj u tesniacej gumy bubna, kde vám po čase môže narásť nepekná čierna špina. Porucha tu síce nehrozí, ale na oblečení sa objavia nepekné fľaky. Častým čistením tiež zabránite množeniu baktérií a plesní, ktoré môžu vydávať nepríjemný zápach.

Snažíte sa šetriť a periete na 30°C? Tak vás môže prekvapiť zápach z práčky, na ktorý nepomôže ani silná aviváž alebo drahý prací prášok. Pri nízkych teplotách sa totiž v bubne a rúrkach usadzujú zvyšky pracích prostriedkov. Nevynechávajte preto programy na 60 či 90 °C. Raz za čas vyperte svetlé uteráky alebo utierky na vyššiu teplotu a zápach dočasne zmizne.



Používajte overené pracie prachy a aviváže
V prípade, že nemáte kedy riešiť podobné situácie a chcete len prať bez problémov z usadenín aviváži a pracích prachov doporučujem používať ekologické aviváže, ktoré stoja 8,53 € a vydržia až na 55 praní a ak dávate radšej menej aviváže ako ja, tak vám vydrží z hruba na 70 až 80 praní!!. V ponuke je skoro 30 rozdielnych vôní, z ktorých si vyberie určite každý. Tieto aviváže disponujú dlhotrvajúcou parfumáciou a mäkkosťou. Neobsahujú žiadne farbivá. Odevy a posteľná bielizeň sú ako nové, uteráky si zachovávajú prirodzenosť a savosť. Vôňa je tak stabilná, že aj po sušení bielizne v sušičke alebo po žehlení bielizeň vôňa až niekoľko týždňov po vypraní. Pre mňa spomínané aviváže nemajú konkurenciu.

Rovnako existujú aj špeciálne pracie prachy s dávkovačom, ktoré účinkujú okamžite a čistia aj ťažko odstrániteľnú špinu a škvrny z jemného prádla. Obsahujú prísady, ktoré krásne prejasnia biele a svetlé prádlo, udržia dlhotrvajúce a žiarivé farby pri farebných a čiernych odevoch. Tieto prísady sa aktivujú aj pri nízkych teplotách. Nezanecháva žiadne nepríjemné zbytky a fľaky na prádle. Obsahuje aj zmäkčovadlá vody, takže nie je nutné používať prípravky na zmäkčovanie vody. Tieto ekologické pracie prachy existujú vo viacerých variantoch a to na biele, farebné, čierne prádlo. V ponuke je aj univerzálny prací prach, ktorý ale nedosahuje, takých uspokojivých výsledkov. Pracie prachy sú v ponuke, ako prášok, gél a aj v tabletách. Rovnako sú v ponuke aj pracie prachy pre detičky.

Domáce recepty, ktoré síce pomôžu, ale za istú cenu
Po nízkoteplotnom praní práčku vyčistite odmerkou sódy a spustením najteplejšieho a najdlhšieho programu. Keď práčka skončí, dajte do bubna pol litra čistého octu, ktorý vyčistí rúrky od nánosov. Perte znovu na najdlhšom a najteplejšom programe. Špiny a baktérií sa takto zbavujte zhruba raz za tri mesiace. Gumové tesnenie ošetrite opatrne prípravkom Savo proti plesni.

Rad ľudí považuje za všemocný čistič usadenín a nečistôt obyčajný ocot. Do práčky nalejte liter octu a bez bielizne spustite program na vyváranie. Okrem vodného kameňa by ste sa mali zbaviť aj zvyškov aviváže a pracích práškov.


POZOR! Väčšie množstvá octu a sódy sú pre práčky problematické. Poškodzujú totiž tesnenia práčky dokonca aj výhrevnú špirálu. Ak máte práčku dlhodobú znečistenú a nachádza sa v nej veľké množstvo usadením, ich uvoľnením sa môže práčka upchať. Rovnako to je aj z výhrevnou špirálou a vodným kameňom, kde pri veľkých nánosoch špirála prestáva hriať a keď kameň odstránite, môže špirála zhorieť. Savo, ktoré tak často používajú ľudia, je veľmi agresívne, zle reaguje s pokožkou a môže spôsobiť problémy z dýchaním. Najčastejším problémom je jeho používanie v uzavretých miestnostiach bez dobrého vetrania. Ja osobne neznášam zápach, ktorý jeho používanie obnáša a vždy bolo utrpenie, keď som ho bol nútený použiť. Našťastie som objavil iné čističe, ktoré nie lenže nedráždia pokožku, oči a dýchacie cesty, ale aj krásne voňajú.

Osobná skúsenosť a záver
V našej domácnosti sme mali dlhotrvajúci problém z novov práčkou. Prádlo po vypratí smrdelo, a nie len prádlo, ale nepríjemný zápach sa šíril po celom byte. Vyskúšal som všetky „overené“ prostriedky na trhu, domáce recepty, rozobratie práčky a všetky možné aj nemožné rady čo som našiel. Niektoré rady aj zabrali, ale iba na jedno dve prania a zápach bol naspäť. Po mesiacoch zúfalého boja som priznal porážku a rozhodol som sa kúpiť novú práčku (naša „stará“ mala len tri roky).

Našťastie pri bežnom rozhovore mi jedna moja známa poradila výrobky ekologickej drogérie, ktoré mi konečne pomohli. Dnes na ne nedám dopustiť a preto píšem aj tento blog, aby som možno pomohol, niektorých z vás s rovnakým problémom, ako som mal ja.



Ak sa chcete o spomínaných výrobkoch dozvedieť viac, veľmi rád Vám poskytnem ďalšie informácie, stačí keď mi napíšete na email: 

vycistimvsetko@gmail.com


Záverečné odporúčanie je známe. Používajte len overené výrobky na pranie a čistenie práčok a nezabúdajte nechať po skončení pracieho programu otvorené dvierka práčk, vrátane vytiahnutej dávkovacej zásuvky. Vlhkosť sa pri odvetraní znižuje, a ak ju znížite, nebude sa u vás dariť ani plesniam, ani rôznym pachom. Tesniacu gumu po každom praní utrite do sucha a tým predíďte tvorbe plesní a baktérií.

Prajem krásny deň a veľa bezproblémových praní :)


Pridávam niekoľko Vašich reakcií v pôvodnom znení, kedže komentáre nefungujú tak ako by mali :(

Dobrý pomocník:
"Keď som zkúšala čistič práčky, tak som si nemyslela, že prázdna práčka môže vypúštať toľko špiny. Doporučujem.

Jana:
"Nejen že sama tento čistič používám, ale viděl jsem už mnoho udivených zákazníků a taky ucpaných praček po použití tohoto čističe. Ne proto, že by špatně pracoval, NAOPAK! Pračka byla tak zanesená, že usazeniny zákaznici uspaly hrubý čistič ve spodní části pračky. Naštěstí manžela napadlo, kde je asi chyba, když jim neodtéká voda z pračky a tento hrubý čistič vyčistil. Lépe řečeno, vysypal. Byla v něm asi hrst písku a vodního kamene. Druhá hrst jim pak vyletěla do vany, protože čerpadlo pak již vodu z pračky mohlo protlačit." 

Nina:
"Prášok na biele prádlo je fomózny. A ako mi bolo poradené stačí pridať Agenta na škvrny a to je dokonalosť sama :)))"

XXXX:
"Môžem všetkým doporučiť. Lepší prášok som nemala!!!"

12 komentárov:

  1. Prací prostriedok na biele prádlo mám vyskúšaný. Biele tričká zašednuté,neodprateľné zažltnuté škvrny, ktoré som chcela vyhodiť sú ako nové,myslela som, že to dokážu len gazdinky v reklame :-) , lenže toto naozaj funguje :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. o akom prasku je rec? nejaky nazov? :D potrebovala by som nutne vyprat zasednute tricka :D diky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak sa chcete o spomínaných výrobkoch dozvedieť viac, veľmi rád Vám poskytnem ďalšie informácie, stačí keď mi napíšete na email:
      vycistimvsetko@gmail.com

      Odstrániť
  3. mam pracku asi 14 let ani raz som ju necistil,nepouzival zadny prostredok ktomu a doposud nemam problem az pred mesiacom zacal trocha citit odpad.....tu som sa ch.... docetl,o akom cisticu je tu rec ( ktory funguje )

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak sa chcete o spomínaných výrobkoch dozvedieť viac, veľmi rád Vám poskytnem ďalšie informácie, stačí keď mi napíšete na email:
      vycistimvsetko@gmail.com

      Odstrániť
  4. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dobry den,

    zaujimaju ma informacie o tom cistici praciek a gumovych casti praciek, ktory ponukate. A tiez ake mate pracie prasky, a hlavne CENA, co ma ako dochodkynu velmi zaujima!
    Dakujem,
    Anna Cahova

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ak má Vaša práčka čierne usadeniny na gumovom tesnení tu je riešenie. Čistič pračiek odporúčaný značkou Whirlpool, Hotpoint, Indezit. 12 mesačných dávok za cenu 30 Euro čo je 2,50 Euro na mesiac. Stačí do prázdnej práčky nasypať namiesto prášku na hlavné pranie a nastaviť teplotu nad 60 stupňov a zapnúť. už po prvom očistení zmiznú neprijemne mazľavé usadeniny ktoré podnecujú koróziu ložísk bubna a hriadeľového kríža. Čierna pleseň na gumovom tesnení a za násipkou začne blednúť a po ďalších čistiacich cyklov úplne zmiznú. Obednajte si u nás na emailovej adrese a pošleme Vám to na dobierku alebo môžete platit cez PayPal. Cena je vrátane poplatkov za poštovné.

    OdpovedaťOdstrániť